Průběh transplantace

První fáze: odběr štěpů

Poté co se klient dostaví na kliniku (ideálně těsně před osmou hodinou ranní) a po zajištění nezbytných organizačních záležitostí, je pacient odveden sestrou na pacientský pokoj. Ten mu zajišťuje pohodlí a nutné soukromí po celý průběh zákroku. V případě nutnosti se na pokoji ještě dohodnou detaily chystaného zákroku.

Následně je klientovi provedena dezinfekce pokožky hlavy (vlasů) a jsou mu podány léky v rámci premedikace (antibiotika, léky proti bolesti, alergii, nadměrnému krvácení a na celkové zklidnění). Po dalších asi 10‒15 minutách se klient přemístí do přilehlého operačního sálu.

Tam se nejdříve vyznačí dárcovské místo. To se ostříhá nakrátko, aby z něj bylo možné odebírat mikrojehlou štěpy. Klient se pak co nejpohodlněji položí na břicho na operační lůžko. V tento moment je pacient přichystán k zákroku.

Nejdříve je pomocí mikroinjekcí a chladivého spreje provedeno znecitlivění odběrové oblasti. Tato část trvá přibližně šest minut. Po nástupu účinku znecitlivění se začne s odběrem jednotlivých štěpů mikrovrtačkou s jehlou o průměru 0,6‒0,65 mm. Tato fáze zákroku je obvykle nejdelší. Trvá od jedné do tří hodin v závislosti na počtu odebíraných štěpů. Zákrok se dá kdykoliv přerušit, takže pacient se může podle potřeby napít, odpočinout si nebo si dojít na toaletu.

Po ukončení odběru předem domluveného počtu štěpů odchází klient zpět do pacientského pokoje, kde ho čeká půlhodinová přestávka a občerstvení v podobě bagety a čaje, případně ovoce. 

Štěpy jsou od vyjmutí až do fáze sázení umístěny ve speciálním roztoku, který je chrání před vnějšími vlivy, uschnutím a ztrátou vitality. Roztok obsahuje antioxidanty (vitamín C), výživné látky (glukóza, aminokyseliny) a ochranné látky (krevní plazma). Tyto složky roztoku jsou důležité pro podporu hojení a výživu štěpů v prvních dnech po transplantaci. Důležitá je i teplota odebraných štěpů ‒ nádobky s nimi jsou uschovány v lednici při teplotě 4 °C.

 

Šipka zpět