Konzervativní léčba padání vlasů

Již od roku 1996 se doktor Hajduk věnuje kromě transplantací vlasů i konzervativní terapii padání vlasů. Nejdříve v USA, poté na pracovištích na Slovensku a v Praze. Od roku 2003, kdy byla založena nynější Panacea Hair Clinic, dřívější GHO Clinic Praha, ve svém vlastním klinicko-výzkumném pracovišti. Spolu s týmem odborníků na bio-nanotechnologie, dermatologů a odborníků na preventivní a regenerační medicínu se snaží posunout hranice možností konzervativní terapie padání vlasů. Tento problém trápí statisíce žen i mužů jak u nás, tak i v zahraničí.

MUDr. Hajduk pravidelně navštěvuje světové konference, kde se tímto problémem zabývají přední odborníci. Je členem fóra FUE Europe, které se kromě vývoje transplantace vlasů metodou FUE zabývá velice vážně i léčbou konzervativní, jelikož ne každý je vhodným kandidátem na operativní řešení. Je ale potřeba říct, že v současné době běžné konzervativní metody nepřinášejí konsistentní léčebné výsledky s vypadáváním vlasů. Vypadávání vlasů je totiž jen důsledkem velmi složitého problému.

Primárně jde téměř vždy o složený metabolický problém navázaný na reakci organizmu na jisté endo- či exotoxiny a acidifikace – chronické postupné překyselování vnitřního prostředí organizmu. Exotoxiny (potravinářské jedy, jisté „léky“, mykotoxiny – plísně či bakteriální prach) interferují s funkcí buněk produkujících hormony, obranných buněk a každé jednotlivé buňky. Elektromagnetická vysokofrekvenční technická pole našich zvukových zařízení (tzv. věží), mobilních telefonů, mikrovlnek či notebooků a počítačů jsou také zřejmě velice rušivými faktory. Samozřejmě, tady je nutná dlouholetá expozice těmto polím. Nikotin, resp. zplodiny spalování při kouření cigaret či jiných tabákových výrobků také produkují mnoho toxinů. Kromě toho existují mnohé endogenní (vnitřní) toxiny, vytvářené metabolismem těla jako odpadní produkty. Výsledkem toho všeho může býti tzv. sekundárně spouštěná hormonální porucha. Jen relativně zřídka existuje primární hormonální dysfunkce. Téměř ji u našich klientů nenacházíme, a pokud už, tak ve vyšším středním věku.

Organické onemocnění, zejména onemocnění štítné žlázy, je potřeba vyloučit. Musíme ale říct, že jen zřídka vidíme primární těžkou dysfunkci štítné žlázy u našich konzervativně léčených klientů. Samotné zlepšení krevního oběhu, respektive rozšíření malých krevních cév – kapilár dostupnými přípravky pozitivně ovlivňuje růst vlasů jen velice dočasně, po dobu užívání těchto přípravků. A u mnoha lidí dochází k méně či více nepříjemným nežádoucím efektům, jako je bušení srdce, bolesti hlavy atd. Ani další konvenční léčba různými topickým (lokálně aplikovanými) mastmi či tinkturami, ani aplikace různých tablet neukázala opravdu dlouhodobé, a hlavně stabilní, zlepšení. Nicméně není na škodu např. tabletami doplňovat vitamíny či stopové prvky a minerály.

Až další filozoficko-terapeutický krok – přechod k celostnímu, integrálnímu pohledu na problém ztráty a padání vlasů, přinesl úspěch v léčbě. 

Celostní terapeutická opatření zahrnují:

-          detoxikaci

-          odkyselení

-          aktivaci imunitního systému a endokrinního systému kyslíkem

-          preparáty z peptidů brzlíku (thymusu) či bylin

-          aplikaci komplexu vitamínů.

Jen velice zřídka je nutný zásah do nadměrné tvorby DHT (dihydrotestosteronu). I jeho tvorba má svoji příčinu a jeho dlouhodobá blokace má svá úskalí. Jako krátkodobé řešení, na překlenutí jistého období 1-2 let, je to metoda ke zvážení. Rozumnou se v poslední době jeví kombinace výše uvedených metod s aplikaci určitých barevných frekvenci nebo laserovou terapií. Do budoucna je velkým tématem v konzervativní léčbě aplikace vlastní krevní aktivované plazmy (tzv. PRP terapie), a za rohem je aplikace buněčných složek z vlastního tuku – kombinace těchto metod se zatím zdá velmi slibná. Celostní medicína se nyní stává standardní metodou, ať už po boku lokální terapie či eventuální transplantace.

Konzervativní terapie vypadávání vlasů v našem zdravotnickém zařízení není hrazená zdravotním pojištěním. Úspěšnost takto postavené celostní léčby může býti velmi vysoká, samozřejmě ale vyžaduje trpělivost a spolupráci klientky či klienta.