Ztráta vlasů u žen

Norwoodské schéma vypadávání vlasů u mužů
Norwoodské schéma vypadávání vlasů u mužů

Ludwig schéma vypadávání vlasů u žen
Ludwig schéma vypadávání vlasů u žen

Ženy vnímají úbytek vlasů jako jednu z největších hrozeb pro svůj vzhled. Když jim začnou vypadávat, mnohé zbytečně zpanikaří a začnou vyhledávat pomoc u svého kadeřníka. Pravdou ale je, že diagnostikovat a následně i správně léčit padání vlasů je schopen jedině specialista s lékařským vzděláním. PANACEA HAIR CLINIC má v týmu odborníky, kteří se problematikou nemocí vlasů kontinuálně zabývají již více jak 20 let.

Počet žen trpících chorobnou ztrátou vlasů (alopecie) celosvětově stoupá. Jen v České republice je touto nemocí postiženo až 35 % ženské populace. Také my vnímáme tento rostoucí trend. Každoročně totiž stoupá procento žen, které k nám přicházejí na konzultaci problému ztráty vlasů nebo jiného vlasového porostu. Například v roce 2010 tvořily ženy s alopecií více než pětinu všech konzultací u našich odborníků. Více než desetinu zákroků, které jsme ve stejném období provedli, tvořilo řešení ženské alopecie. Zajímavostí též je, že předmětem několika transplantací bylo i doplnění řídkého obočí.

Příčiny chorobné ztráty vlasů jsou u žen podobné jako u mužů:
  • genetické dispozice
  • hormony
  • věk a životní styl
  • léky

Ženám nicméně vlasy padají v jiném grafickém obraze. Typické rozdíly mezi mužskou a ženskou alopecií znázorňuje výše uvedené schéma. Nyní se ale pojďme na jednotlivé příčiny padání vlasů podívat o něco podrobněji.

 

Příčiny ztráty vlasů u žen

Genetické dispozice

S jakou genetickou výbavou se narodíme, skutečně ovlivnit nemůžeme. Pravdou ale je, že některé ženy po rodičích zdědí právě vlasy slabé, lámavé a vypadávající ve vyšší míře, než je běžné. Tyto problémy lze řešit užíváním vhodných preparátů, některou z metod naší konzervativní léčby, případně i samotnou transplantací vlasových folikulů.

Svou roli sehrávají i dědičná onemocnění jako je chudokrevnost (anémie), lupenka, lupus,…

Hormony

Činnost žláz produkujících hormony běžně vůbec nevnímáme. Jakmile však dojde i k sebemenší odchylce v jejich činnosti, zareaguje naše tělo výraznými změnami, které naopak přehlédnout nelze. Jednou z těchto změn může být právě padání vlasů. Porucha funkce štítné žlázy a nadledvinek je častým důvodem, proč ženy přichází na naši kliniku s prosbou o pomoc v boji s ubývající vlasovou pokrývkou. V tomto případě je nutné podstoupit laboratorní vyšetření, které odhalí hladinu toho hormonu, který není v normě. Následná léčba pak nespočívá ani tak v léčbě vlasů a pokožky hlavy, jako v usilování o opětovné nastolení hormonální rovnováhy v těle.

Speciálním typem chronického padání vlasů je androgenní alopecie způsobovaná skupinou hormonů s názvem androgeny. Pokles produkce androgenních hormonů způsobuje přeměnu zbývajícího množství androgenů na dehydrotestosteron (DHT), jehož účinky na vlasové folikuly jsou doslova zničující. Zatímco u mužů je s rostoucím věkem čím dál více testosteronu měněno na DHT, konverze ženského progesteronu neprobíhá v takovém rozsahu. Proto též muži ve vyšším věku přichází o vlasy častěji než ženy. Avšak právě genetické dispozice mohou způsobit, že i některé ženy bojují s úbytkem vlasů kvůli této chemické přeměně. Řešením pak může být naše metoda BHRT. Ta totiž cíleně upravuje hladinu hormonů, vitamínů a minerálů v těle tak, aby byla škodlivá konverze androgenů potlačena.

Věk a životní styl

Ani vlasy neunikají stárnutí. S přibývajícími léty se zhoršuje distribuce a vstřebávání živin tělem, a proto se vlasům často nedostává látek potřebných pro jejich růst. Proto doporučujeme zejména užívání námi vyvinutých ultrafiltrátů, které buňkám dodají potřebné látky pro jejich správné fungování.

Krizovým obdobím pro vaši hřívu může být též období těhotenství a menopauzy, která jsou doprovázena významnými hormonálními a metabolickými změnami. Kvalitě vlasů samozřejmě neprospívá ani stres. Při zpozorování zvýšení vypadávání vlasů se proto zamyslete, zda byste neměla snížit vysoké pracovní nasazení či do svého denního režimu zařadit nějakou relaxační činnost. Pomoci může také speciální Bachova květová terapie, kterou se na naší klinice zabývá Mgr. Slávka Hajduková. Vlivem extrémních, nutričně nevyvážených redukčních diet taktéž dochází ke ztrátě vlasů, na jejichž výživu tělo prostě nemá dostatek živin.

Léky

LékyZdá se, že vlasy u žen jsou velice citlivé na určité léky, zdravotní situace a nemoci. Následuje hrubý výčet léčiv, která mohou stát za zvýšeným vypadáváním vašich vlasů:

  • antikoncepce
  • léky na štítnou žlázu
  • léky na vysoký krevní tlak (beta blokátory a diuretika)
  • léky na snižování hladiny cholesterolu
  • léky na ředění krve (Heparin, Kumarin)
  • léky proti zánětu (Kortizon)
  • léky proti dně
  • tricyklická antidepresiva, lithium, Prozac
  • vitamín A nebo tryptofan ve vysokých dávkách
  • drogy (především kokain)

 

Možnosti řešení ztráty vlasů

Určení diagnózy

Některá řešení padání vlasů jsme již naznačili výše. Nicméně aby byly naše metody účinné a abychom se za výsledky léčby mohli zaručit, je nezbytné provést vyšetření mapující jak stav pokožky hlavy, tak i celkový zdravotní stav klientky. Ke zjištění kvality vlasů slouží trichologické vyšetření, které je na naší klinice součástí každého vstupního vyšetření. Celkový zdravotní stav pak lze zjistit laboratorními rozbory krve a moči. Náš specialista vám proto může doporučit některý z následujících testů, aby byla jím provedená diagnóza vašeho problému co nejpřesnější.

Sledované parametry u laboratorních testů:
  • celkový a volný testosteron
  • DHEA-sulfát
  • prolaktin (hormon umožňující produkci mléka v prsu)
  • kompletní krevní obraz (především při podezření na chudokrevnost)
  • železo v séru (rovněž při podezření na chudokrevnost)
  • ANA (při podezření na lupus)
  • T3, T4, TSH (při podezření na problémy se štítnou žlázou)
Konkrétní kroky k obnovení vlasového porostu

Transplantace vlasů metodou GHO-FM Naši specialisté vám mohou nabídnout dle určené diagnózy v podstatě tři základní postupy v léčbě, respektive jejich kombinace. Chybějící vitamíny, minerály a látky podporující obnovu vlasových folikulů lze doplnit prostřednictvím preparátů, jejichž účinnost máme dlouhodobě ověřenou. Mnohdy však pouhá podpora organismu ve formě tablet či kapek nestačí. Pak přichází na řadu metody konzervativní a alternativní medicíny, které pomohou těm z vás, u nichž poškození folikulů není trvalé, nýbrž je způsobeno aktuální nerovnováhou organismu. Až v úplně poslední řadě, kdy byly všechny ostatní léčebné postupy shledány jako neúčinné, přistupují naši odborníci k doporučení transplantace vlasových folikulů naší metodou GHO-FM.

Pomocí metody GHO-FM lze řešit problémy padání vlasů spojené s:
  • úrazem ve vlasové části hlavy s následným výpadkem nebo jizvou
  • poškozením vlasů vlivem aplikace chemických látek (zesvětlování, trvalá ondulace)
  • dědičnou alopecii
  • poškozením vlasů po ozařování nebo chemoterapii
  • vyprofilováním vlasové linie mužského typu (kouty)
  • řídnutí přední vlasové linie nebo míst za ní